El deteriorament cognitiu lleu (DCL) se situa entre els canvis característics de l'envelliment normal i les afectacions greus, com són les demències. Les persones afectades de deteriorament cognitiu lleu poden patir una pèrdua de memòria important o alteracions d'altres funcions, però mantenen la seva autonomia i la capacitat de realitzar les activitats de la vida quotidiana. En relació amb la seva prevalença, el DCL afecta entre el 10% i el 20% de les persones majors de seixanta-cinc anys (Jodar et al., 2013).
Depenent de les funcions que estiguin afectades ens referim a tres tipus diferents de deteriorament cognitiu lleu:
L'alteració de l'estat de l'ànim és susceptible d'afectar el normal funcionament en els àmbits social, laboral, acadèmic, familiar. També pot requerir l'hospitalització per evitar un mal a si mateix o a terceres persones, o la persona pot presentar característiques psicòtiques.
El deteriorament cognitiu lleu pot originar problemes de memòria, com no recordar cites, perdre objectes sovint o deixar les claus, les ulleres o la cartera en algun lloc i no recordar-lo. En relació amb el llenguatge, a la persona li pot costar recordar la paraula adequada per referir-se a un objecte. Es poden presentar dificultats en la realització de tasques que requereixen planificació, com muntar un moble, o també desorientar-se ocasionalment en llocs habituals. La persona afectada es pot mostrar més irritable, impulsiva, ansiosa o deprimida. Les persones properes habitualment perceben aquests canvis respecte al seu funcionament anterior, tot i que la persona es desenvolupa prou bé i generalment no requereix assistència.
El deteriorament cognitiu lleu pot constituir un factor de risc per al desenvolupament d'una demència, tot i que actualment no és un factor predictiu, atenent que moltes persones afectades de DCL no arribaran a desenvolupar una demència.
Si observa la simptomatologia exposada, posi's en contacte amb Squema Psicologia per informar-se o per realitzar una avaluació del seu cas.
Jodar, M. V. (2013). Neuropsicología.de las demencias. A M. V. Jodar (Coord.)., R. D. Redolar., A, J. Blázquez., R. B.González., M. E. Muñoz., J. A. Periañez. y S. R. Viejo (Eds.). Neuropsicologia. (pp. 407-442). Barcelona: FUOC.