Anorèxia nerviosa
L'anorèxia nerviosa és un trastorn de la conducta alimentària que es caracteritza per la realització de dejunis, una restricció alimentària excessiva o conductes purgatives, com pot ser la inducció del vòmit, la utilització inadequada de diürètics, laxants o la pràctica excessiva d'exercici físic. Les persones afectades presenten un pes molt inferior a l'esperat en funció de la seva edat, sexe o altura. L'anorèxia és més freqüent en dones (fins al 90%) que en homes (fins al 10%) i es presenta generalment en l'etapa de l'adolescència entre els 14 i els 19 anys, tot i que amb menor freqüència també es pot presentar en persones adultes.
Segons el manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals DSM-5 (APA, 2014), el diagnòstic d'anorèxia nerviosa requereix la manifestació dels següents símptomes:
L'anorèxia nerviosa pot ser de tipus restrictiu o purgatiu:
De tipologia restrictiva: quan en els últims tres mesos la persona no ha realitzat conductes purgatives (com vòmit provocat o utilització de laxants i diürètics) i tampoc afartaments. La pèrdua de pes es deu principalment a la dieta, el dejuni i/o a la realització d'exercici físic excessiu.
Amb afartaments o purgues: quan en els darrers tres mesos, la persona ha patit episodis repetits d'afartaments o purgues (com el vòmit provocat o la utilització de laxants, ènemes o diürètics).
La gravetat es determina a partir de l'índex de massa corporal (IMC):
Bulímia nerviosa
Les persones afectades de bulímia nerviosa realitzen afartaments de forma recurrent, que es determinen per:
La realització de comportaments de compensació inadequats i recurrents per evitar l'increment de pes poden ser: el vòmit autoprovocat, l'ús no adequat de laxants o diürètics i el dejuni o exercici físic excessiu. Les conductes de compensació o els afartaments es realitzen com a mínim una vegada a la setmana, durant un període de tres mesos. L'autoavaluació personal està indegudament influïda per el propi cos i el pes corporal.
La gravetat de la bulímia nerviosa es basa en la freqüència dels comportaments compensatoris i es pot incrementar en manifestar-se altra simptomatologia o també en funció del grau de discapacitat funcional que manifesti la persona afectada.
Raich, E. R. (2017). Anorexia, bulimia y otros trastornos alimentarios. Madrid: Ediciones pirámide.